A Valentin- nap eredete

A Valentin- nap eredete

A Valentin- nap eredete

A Valentin-nap vagy Bálint-nap már világszerte a szerelmesek napja.

Hogy mikor is tartjàk, hol mikèpp ünneplik, azt megtudhatjàtok ebből a cikkből.

MIKOR VAN VALENTIN-NAP?

Az egyik leggyakoribb kérdés – valószínűleg leginkább a férfiak körében – legalábbis a Google statisztikái alapján. Erre könnyű válaszolni: február 14-én.

A VALENTIN-NAP EREDETE

POGÁNY TERMÉKENYSÉGÜNNEP AZ ÓKORI RÓMÁBAN

A Valentin-nap gyökerei a kereszténység előtti időszakra nyúlnak vissza. Február 15-én tartották ugyanis az ókori Rómában a Luperkália nevű termékenységi ünnepet. Lupercus, a farkas alakjában megjelenő istenség kiengesztelése érdekében ekkor két kiválasztott ifjú, egy fiú és egy leány, különféle pogány rítusokat követően, majdnem teljesen meztelenül szaladtak át a város utcáin. Kezükben kecskebőrből készült, rituális korbáccsal megostorozták az útjukba kerülő járókelőket, főleg a fiatal nőket, akik gyakran szánt szándékkal keresték velük a találkozást. Mivel a hiedelem szerint a rituális korbácsolásnak tisztító hatása volt és termékenységet, gyermekáldást hozott a megkorbácsolt nőknek.

De ennél kellemesebb része is volt az ünnepségnek: minden hajadon bedobott egy, a nevét tartalmazó cetlit egy edénybe, amiből az egyedülálló fiúk húztak. Az így létrejött párok együtt töltötték az ünnepséget, de a hagyomány szerint az is előfordult, hogy utána is együtt maradtak. Nem csoda, hogy a keresztény egyház azután rossz szemmel nézte a Luperkália szabad szeretőválasztással összekapcsolódó pogány ünnepét.

SZENT VALENTIN ÉS A SZERELMESEK NAPJA

Egy legenda szerint a harmadik század végén élt Rómában egy Valentin nevű keresztény pap. Ekkoriban a császár, II. Claudius elrendelte, hogy a fiatal férfiak nem köthetnek házasságot – az uralkodó szerint így jobb katonák váltak az ifjakból. Csakhogy Valentin nem tartotta tiszteletben a császár akaratát, és keresztény módra megeskette a szerelmes ifjakat. A császár ezért börtönbe vetette, és halálra ítélte a keresztény papot. Valentin jámborsága az egyik börtönőr szívét is meglágyította, akinek Valentin összebarátkozott a lányával. A legenda úgy szól, hogy a leány vak volt, a pap azonban hitének erejével csodát tett és meggyógyította, visszaadta a látását. Valentin életét azonban ez sem mentette meg, a kivégzése napján egy búcsúüzenetet küldött a lánynak, amit úgy írt alá: “A te Valentinod”. A hagyomány szerint innen ered a Valentin-napi üzenetküldés szokása. Végül 496-ban I. Geláz pápa elrendelte, hogy a szentként tisztelt Bálintra a pogány Luperkália ünnepnapjával majdnem pontosan egy időben, február 14-én emlékezzenek – egyúttal az előbbi ünnepet betiltotta. Azóta ez az ünnep fokozatosan a szerelmes üzenetek napjává vált, és Szent Valentin lett a szerelmesek védőszentje.

Angliában az első Valentin-napi levelet 1477-ben küldték, ma a The British Library őrzi.

VALENTIN-NAP: AJÁNDÉKOK, SZOKÁSOK A VILÁG MÁS ORSZÁGAIBAN

 • Az Egyesült Államokban csaknem egymilliárd üdvözlőlapot küldenek ilyenkor egymásnak a szerelmesek, a karácsony után ez a második legforgalmasabb nap a postán.
 • Japánban csak a hölgyek ajándékozzák meg a párjukat, méghozzá csokoládéval – de akár férfi ismerőseiket, munkatársaikat is. A férfiak pedig egy hónap múlva, a Fehér nap nevű ünnepen viszonozzák ezt.
 • Dél-Koreában van ezek mellett egy Fekete nap is: ez a “vígasznap” azoknak, aki sem február 14-én, sem március 14-én nem kaptak ajándékot.
 • Finnországban és egyes latin-amerikai országokban ez a nap nem csak a szerelem, hanem a barátság napja is. Ilyenkor a barátok képeslapot küldenek egymásnak, vagy kisebb ajándékokkal lepik meg a másikat.
 • Peruban pedig 2011 óta munkaszüneti nap február 14-e.
 • Lengyelországban, Chelmno plébániatemplomában évszázadok óta tisztelnek egy Szent Bálint-ereklyét. Február 14-én pedig minden évben megünneplik a vértanú és a szerelmesek ünnepét.

BÁLINT-NAPI HAGYOMÁNYOK MAGYARORSZÁGON

A Valentin-nap ugyan viszonylag új szokásnak számít nálunk, Bálint napjához azonban többféle hiedelem is kapcsolódik. Néhány példa:

 • Ha egy hajadon ezen a napon verebet lát, szegény emberhez fog hozzámenni – de boldog lesz. Ha azonban egy tengelice repül át felette, akkor gazdag férfi felesége lesz.
 • Ha egy fiatalasszony Bálint napján félbe vág egy almát, amennyi magot talál benne, annyi gyermeke fog születni.
 • Bálint-napon babérlevelet kell a párna alá tenni, így a fiatal leány megálmodja a jövendőbelije nevét.
 • Bálint napjának reggelén a szerelmes csók szerencsét hoz.
 • A népi hagyomány szerint ha Bálint-napon hideg, száraz idő van, akkor jó lesz a termés.

VALENTIN-NAPI AJÁNDÉK ÖTLET:

Greenwax Szalonjainkban Februàr 11.- 13.- ig kedvezmènyekkel vàrunk titeket!