Hidratálás

Hidratálás

Hidratálás

„A szépségápolás a bőr hidratálásával kezdődik.” – halljuk ezt nagyon gyakran.

 

De mi az a hidratálás?

Legnagyobb kiterjedésű szervünk a bőrünk, a sejtek fontos alkotóeleme pedig a víz. A hidratálás a bőr víztartalmának növelését jelenti, ami által a bőr kisimult, rugalmas, életteli, ragyogó lesz. A bőr felszínén lévő hidrolipid réteg csak kisgyerek korban ideális, később az időjárás, az életmód, a táplálkozás befolyásolása miatt sérül, dehidratált lesz. A víztartalom növelését egyrészt belsőleg, megfelelő mennyiségű folyadékbevitellel, másrészt külsőleg, a bőrön keresztül hidratáló krémekkel érhetjük el.

Ha a bőr jól hidratált, lágy, selymes, rugalmas tapintású és a felszínén enyhén savas kémhatású, akkor ellenáll a kórokozóknak, így kevesebb az esély az allergiára, és a gyulladást kiváltó anyagok is nehezebben jutnak a bőrbe.

Amikor a bőr víztartalma csökken, száraz lesz a tapintása, viszket, hámlik, pikkelyes lesz, feszül, kipirosodik, mélyülnek a ráncok. Ilyenkor kevésbé ellenálló a kórokozókkal szemben, és allergiára is hajlamosabbá válik.

A bőr túlzott vízveszteségét okozhatja: a szél szárító hatása vagy a fűtés miatti száraz levegő, a nap, a hideg, vagy melegben a túlzott verejtékezés, ha túl sokszor mossuk bőrünket vízzel, és a lúgos szappanok használata. Agresszív, nem a bőrtípusnak megfelelő kozmetikai szerek használata, egyes gyógykezelések, pl.: pattanások elleni szerek.

A belső hidratálás is nagyon fontos, mert ha nincs elég víz a testünk sejtjeinek működéséhez, akkor a létfontosságú szervek a bőrünktől vonják el először a vizet, és a bőr sejtjei sem tudnak mit megkötni. A napi 2,5-3 liter víz fogyasztása ezért ajánlott, így minden szervünknek jut elég víz.

Bőrünk sejtjeinek fontos alkotóeleme a hialuronsav és a ceramid. Ezek képesek a víz megkötésére, segítik a hidratációt. Az idő múlásával egyre kevesebb termelődik belőlük, ezért külsőleg kell pótolni. Ha egy sejt jól hidratált, a térfogata megnő, ezzel kifeszül és ragyogó lesz a bőr, kisimulnak a ráncok. A sejtek anyagcseréje során a vízmegkötő anyagok kiürülnek a bőrből, ezért folyamatosan pótolnunk kell. Amikor éjszakai, nappali krémet, testápolót vagy kézkrémet választunk, figyeljünk arra, hogy van-e benne vízmegkötő hatóanyag, és használjuk rendszeresen azokat.

Nagyon fontos, hogy reggel és este gondosan kenjük be az arcunkat mosakodás után. Ajánlott a külön éjszakai és nappali krém használata. A nappali krém könnyebben felszívódó, könnyebb textúrájú krém, az éjszakai párja kicsit zsírosabb a jobb táplálás érdekében. Aki nem szeret kétféle krémet használni, annak a 24 órás krémeket ajánlom. Éjszaka alvás közben a sejtek anyagcseréje felgyorsul, és így regenerálódik a bőrünk, az éjszakai krém használata ezért fontos. A nappali krémek feladata pedig a hidratálás és a védelem.

Hidratálásra tehát mindenkinek szüksége van, és hatalmas választék áll rendelkezésünkre arckrémekből, nőknek és férfiaknak egyaránt, válasszunk tehát bőrtípusunknak megfelelőt.

Fontos megjegyezni, hogy a dehidratált (vízhiányos) és a száraz bőr nem ugyanaz és más ápolást is igényel. Vízhiányos bármelyik típusba tartozó, akár a zsíros, pattanásra hajlamos bőr is lehet. A száraz bőrtípusnál ennél összetettebb a probléma: a vízhiány mellett lipidhiány is van, ami a bőr ellenálló képességét is csökkentheti.

Tudtad? Már az arctisztítód is hidratálhat!